دیوار سبز چیست؟

دیوار سبز (Green wall) که به عنوان دیوار گیاهان، دیوار زنده یا باغ عمودی نیز شناخته می‌شود، در سال‌های اخیر به یک روند جدید در حال رشد برای محیط‌های داخلی و خارجی همچون: روف گاردن، محوطه باغ، ویلا و سایر مکان‌ها تبدیل شده است. گنجاندن طبیعت زنده در محیط شهری نه تنها جذابیت بیشتری دارد، بلکه دارای مزایا و اهداف دیگری نیز می‌باشد. چه در فضای داخلی و چه در فضای باز، به صورت آزاد یا به دیوار، تقریباً برای هر شرایطی یک دیوار سبز مناسب وجود دارد. اما دیوارهای سبز دقیقاً چگونه ساخته می‌شوند و چگونه می‌توان انواع مختلف آن را از یکدیگر تفکیک کرد؟ پس در ادامه با چوپکس همراه باشید تا شما را با دیوار سبز بیشتر آشنا کنیم. 

دیوار سبز

دیوار سبز به پوشش گیاهی گفته می‌شود که به صورت عمودی بر روی دیوار یا هر سطحی از طریق فلاورباکس و سیستم مخصوص اجرا می‌شود. دیوارهای سبز سازه‌ای عمودی هستند که انواع مختلفی از گیاهان یا سایر سبزه‌ها را به آن متصل می‌کنند. فضای سبز اغلب در یک محیط رشد متشکل از خاک، سنگ یا آب کاشته می‌شود. از آنجا که دیوارها گیاهان زنده‌ای در خود دارند، معمولاً از سیستم‌های آبیاری داخلی استفاده می‌کنند. 

دیوارهای سبز با گیاهانی که اغلب از دیوارهای خارجی ساختمان بالا می‌روند، متفاوت هستند و از آنها حتی به عنوان تکیه‌گاه سازه‌ای استفاده می‌کنند. این عنصر یکی از پرکاربردترین عناصر در محوطه سازی ویلا، محوطه سازی حیاط، باغ، بام سبز، فضای باز و … است. در دیوارهای سبز، محیط رشد روی سطح یا ساختار دیوار است، در حالی که در نمای ساختمان، گیاهان بر روی زمین ریشه دارند. علاوه‌بر این، سبز بودن نما می‌تواند مدت زمان طولانی طول بکشد تا بتواند یک دیوار کامل را بپوشاند، در حالی که دیوارهای سبز ممکن است از قبل رشد کنند. همچنین مزایای بصری و بیوفیلکی تمام دیوارهای سبز، دیوارهای سبز هوشمند و فعال می‌توانند از تصفیه و مرطوب سازی هوا به لطف ترکیبی از گردش خون افزایش یافته، محیط رشد ویژه و فناوری برخوردار باشند.

تاثیر دیوار سبز در سبک زندگی چیست ؟

دیوارهای زنده می‌توانند روحیه را شادتر و فعالیت را سازنده‌تر کنند. زیرا آنها نیاز ذاتی ما به طبیعت را برآورده می‌کنند. آوردن عناصر طبیعی به مکان‌هایی که از هیچ فضای سبزی بهرمند نیستند، روحیه را بالا می‌برد و باعث هوشیاری و نشاط بیشتری می‌شود. این مفهوم به عنوان بیوفیلی نیز شناخته می‌شود. مطالعات همچنین نشان داده است که طبیعت می‌تواند رفتارهای منفی مانند پرخاشگری و اضطراب را کاهش دهد. علاوه‌بر این، برای کاهش استرس و بهبود خستگی ذهنی، ارتباط با طبیعت تایید شده است. این به دلیل واکنش خودکار بدن نسبت به دیدن و قرار گرفتن در اطراف عناصر طبیعی است.

با درک بهتر مسائل مربوط به آلودگی و کیفیت هوا، تأثیرات گیاهان بر کیفیت هوا نیز به همین ترتیب مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. اثر تصفیه هوا گیاهان از طریق میکروب‌های ریشه گیاه حاصل می‌شود، که می‌تواند از مواد شیمیایی به عنوان مواد مغذی استفاده کند. علاوه‌بر تأثیرات مستقیم سلامتی، اثبات شده است که کیفیت هوا به بهبود هوشیاری و توانایی‌های شناختی افراد منجر می‌شود. با این حال، دیوارهای سبز منفعل منظم (یا گیاهان به تنهایی) به اندازه کافی، هوا را تصفیه و طبیعی نمی‌کنند. دیوارهای سبز هوشمند با گردش هوای فعال به این مهم دست می‌یابند، زیرا دیوار، گیاهان و فناوری پشتیبانی همه برای این منظور طراحی شده‌اند.

دیوار سبز چیست؟​

مزایای دیوار سبز چیست ؟

دیوارهای سبز باعث سرزندگی یک فضا می‌شوند و مزایای بسیاری دارند. اول از همه، مزایای دیدگاهی آن را نمی‌توان نادیده گرفت. این دیوارهای زنده و چشم نواز می‌توانند تأثیر زیادی در تزئین فضای شهری ساخته شده از بتن و آجر داشته باشند. بنابراین گزینه‌های دیگری برای کشاورزی شهری، باغبانی و دکوراسیون داخلی ارائه می‌دهند.

ویژگی‌های سازگار دیوار سبز با ساختمان

مشخص شده است که دیوارها و نماهای سبز در فضای باز از نظر انرژی مقرون به صرفه هستند. زیرا گیاهان آنها هنگام قرار گرفتن در معرض آفتاب، دمای کلی ساختمان را کاهش می‌دهند. علاوه‌بر این، آنها همچنین میزان گرمای فرار شده در زمستان را کاهش می‌دهند. روند تعرق گیاهان می‌تواند درجه حرارت را در داخل خانه نیز کمی کاهش دهد. بنابراین به عنوان یک راه حل مقرون به صرفه انرژی نیز کار می‌کند. مقدار کافی ماده گیاهی نیز به کاهش سطح صدا کمک می‌کند.

کاربرد دیوار سبز در داخل یا خارج از منزل

از دیوارهای سبز بیرونی و داخلی برای اهداف مختلف و در محیط‌های مختلف استفاده می‌شود. بسته به مناسب‌ترین راه حل برای هر فضا، می‌توان آنها را از طیف وسیعی از مواد و گیاهان ساخت. دیوارهای سبز در فضای باز اصولاً عناصر بصری هستند. اگرچه از نظر مقرون به صرفه بودن می‌توانند دمای کلی را کاهش دهند، آب باران را بگیرند یا ساختمان‌ها را عایق‌بندی کنند، اما از آنها بیشتر برای ایجاد فضای سبز در مناظر شهری استفاده می‌شود. ساخت این دیوارهای زنده از نظر آب و هوا محدودیت‌هایی دارد، زیرا آنها مجبورند شرایط اطراف خود را تحمل کنند، که ممکن است گاهی اوقات بر ساختار و گیاهان دیوار آسیب برساند.

با این حال، دیوارهای سبز داخلی از نظر اندازه محدودیت‌های بیشتری دارند، زیرا باید متناسب با فضای موجود باشند. به دلیل محدودیت‌های گفته شده، نگهداری آنها اغلب آسان‌تر است. از دیوارهای سبز هوشمند و فعال فقط در داخل منزل استفاده می‌شود، زیرا بازده تصفیه هوا آنها به اندازه کافی برای تأثیر بر فضای بیرونی قدرت ندارد. علاوه‌بر این، گیاهان مورد استفاده در این دیوارهای سبز گرمسیری هستند و در صورت حذف از زیستگاه طبیعی در اکثر شرایط خارج زنده نمی‌مانند.

گیاهان دیوار سبز در چه چیزی رشد می‌کنند؟

گیاهان دیوارهای زنده برای پرورش به یک محیط رشد مناسب نیاز دارند. پس این محیط معمولاً بر روی سازه‌ای قرار می‌گیرد (مانند فلاورباکس یا جعبه) که در کنار هم یک سیستم را تشکیل می‌دهند. سیستم خاک بسته بندی شده معمولا به یک قفسه و یا یک کیسه که پس از آن بر روی یک دیوار قرار می‌گیرد، حصیر هستند که معمولا از الیاف سخت و زبر نازک و یا حساس ساخته شده است.

گیاهان مستقیماً روی حصیر ریشه می‌زنند و به هیچ محیطی سست (مانند خاک) احتیاج ندارند. ورق‌ها شبیه سیستم‌های حصیری هستند، اما از ورق‌های پلی اورتان معدنی طرحدار مقاوم‌تر از الیاف یا نمد است. محیط‌های ساختاری با تشکیل بلوکی که می‌تواند در شکل‌ها و اندازه‌های مختلف ساخته شود، سیستم‌های شل و حصیر را ترکیب می‌کند. به عنوان مثال: می‌توان فضای سبز را در محیط‌های شل کاشت، در فلاورباکس قرار داد و بر روی یک ساختار دیواره‌ای با آبیاری داخلی بارگذاری کرد.

انواع دیوار سبز چیست؟

همانطور که در بالا ذکر شد، دیوارهای سبز در انواع و اقسام گوناگون وجود دارد. از جمله مواردی که موجب می‌شود تا این دیوارها متفاوت باشند، فضاها، اندازه‌ها و مدل‌های داخلی و خارجی متفاوت است. همچنین، طراحی و تولید انواع دیوارهای سبز به طور مداوم در حال توسعه است. حتی گزینه‌های بیشتری برای اهداف مختلف فراهم می‌کند.

انواع دیوار سبز چیست

سیستم زیرساخت مناسب برای پرورش گیاهان دیوار سبز

در سیستم‌های سست محیط، خاک، سنگ آبی، سنگ آتشفشانی و هیدروپونیک از روش‌های معمول رشد گیاهان است. در طی پنج سال گذشته انتخاب محیط رشد شل بسیار زیاد شده است. محیط رشد سست به حمایت ساختاری نیاز دارد: خاک، سنگ و آب معمولاً درون کیسه‌های نمدی یا گلدان‌های مستحکم قرار می‌گیرند. این اجازه می‌دهد گیاهان مستقیماً درون آنها رشد کنند. محیط رشد مورد استفاده در دیوارهای معمولی سبز، پشم سنگ یا خاک است. اینها به طور سنتی در صنعت گیاهان استفاده می‌شوند، زیرا هیدروپونیک به دلیل متغیرهای متصل به کیفیت آب، چالش برانگیز است.

بیشتر تولیدکنندگان دیوارهای سبز از محیط رشد استاندارد موجود در بازارها استفاده می‌کنند. محیط رشد در دیوارهای سبز فعال با محیط معمولی متفاوت است. آنها برای دستیابی به جریان هوای کافی و همچنین جوامع میکروبی پایدار و عملکرد خوب و سیستم‌های آبی به یک ماده بهینه سازی شده نیاز دارند. محیط رشد، سیستم‌ها و ساختارهای پشتیبانی کننده و همچنین گیاهان باید یکصدا کار کنند.

برای دیوار سبز از چه گیاهانی می‌توان استفاده کرد؟

می‌توان از انواع مختلف پوشش گیاهی برای این منظور استفاده کرد، با این وجود بسته به نوع و هدف دیوار سبز محدودیت‌هایی وجود دارد.

قیمت دیوار سبز

اندازه و طرح دیوار سبز

طراحی دیوار زنده معمولاً از نظر اندازه محدود نمی‌شود. اگرچه نگهداری مدل‌های گسترده نسبت به مدل‌های بلند آسانتر است، اما طراحی و ساخت کلی بین محصولات با نسبت متغیر تفاوت چندانی ندارد. دیوارهای زنده ساخته شده از ماژول‌های فلزی یا پلاستیکی معمولاً مستطیل شکل هستند، زیرا ساخت اشکال گرد دشوارتر است. بلکه ماده ایده‌آل برای شکل‌های گرد و متنوع احساس می‌شود. در دیوارهای سبز فعال، ویژگی‌های گردش هوا اولویت دارند، بنابراین بیشتر طراحی‌ها را به ماژول‌های جامد محدود می‌کند.

شرایط و اهداف برای اجرای دیوار سبز را در نظر بگیرید

موقعیت مکانی و فناوری موجود تأثیر بسزایی در انتخاب گونه‌های گیاهی برای دیوارهای سبز بیرونی دارد. به عنوان مثال، دیوارها ممکن است به گیاهانی نیاز داشته باشند که به دلیل کمبود آب باران و سیستم‌های آبیاری داخلی می‌توانند در دوره‌های خشکسالی زنده بمانند. شرایط آب و هوایی در فضای باز نیز گیاهان را در فضای بسته تحت تأثیر قرار می‌دهد. زیرا خشک‌تر بودن هوا باعث می‌شود گیاهان از آب بیشتری برای حفظ سطح مطلوب رطوبت استفاده کنند. در نماهای بلند و دیوارهای سبز بیرونی، باد، نور خورشید و شرایط بارندگی ممکن است در فضای سبز نسبت به خیابان‌ها خشن‌تر باشد.

گیاهان مناسب برای پرورش در دیوارهای سبز

گیاهانی برای دیوارهای زنده مانند: فیلودندرون قلبی (گیاهان فیلودندرون)، کلوزیا رزا و سرخس آشیانه پرندگان. برای محیط داخلی انتخاب گیاهان نرمتر گزینه بهتری خواهد بود. اگرچه یک گیاه مورد نیاز نیست، اما گیاهان همیشه سبز به دلیل طول عمر و شکل ظاهری برای دیوارهای داخلی و خارجی ترجیح داده می‌شوند. طبق تعریف، گیاهان همیشه سبز باید برگ‌های خود را در تمام طول سال نگه دارند. به طور طبیعی، این انتخاب گیاهان موجود را محدود می‌کند.

مناسب‌ترین گزینه برای دیوارهای سبز داخلی گیاهان خانگی و گیاهان گرمسیری است. گیاهانی که عموماً برای دیوارهای داخلی استفاده می‌شوند، مجبور نیستند تغییرات عمده دما را تحمل کنند، گرچه رطوبت هنوز متفاوت است و در صورت عدم محاسبه ممکن است باعث ایجاد مشکل شود. با این حال، برخی از تولیدکنندگان به استفاده از خزه‌های شیمیایی یا گیاهان پلاستیکی متوسل می‌شوند که مزایای دیگری (مانند تصفیه هوا) را برای نگهداری راحت‌تر انجام می‌دهند. برای دیوارهای سبز فعال، روند انتخاب گونه‌های گیاهی مناسب حتی سخت‌تر از دیوارهای سبز منفعل است. این به دلیل گردش هوا در دیواره سبز فعال است که می‌تواند برای گیاهان بسیار مهم باشد. بنابراین، گیاهان باید آزمایش شوند تا اطمینان حاصل شود که می‌توانند در یک دیواره سبز فعال زنده بمانند.

انتخاب محیط رشد مناسب برای دیوار سبز

علاوه‌بر این، انتخاب محیط رشد و آبیاری همزمان با انتخاب گیاهان است. به عنوان مثال، ممکن است ریشه برخی گیاهان به اندازه کافی بزرگ و مستحکم نباشد که بتواند در محیطی غیر از خاک رشد کند. برای سایر گونه‌های گیاهی، محیط رشد سریع خشک شدن گزینه‌های بهینه‌تری نسبت به خاک است. علاوه‌بر این، کلید حفظ سلامت گیاهان ایجاد یک محیط پایدار برای آنهاست. تغییرات ناگهانی ممکن است باعث استرس غیرضروری گیاهان شود که در نتیجه ممکن است منجر به مشکلاتی مانند بیماری‌ها یا آفات شود.

هنگام انتخاب گیاهان برای یک دیوار سبز هوشمند و فعال، توجه بیشتری به انعطاف پذیری گیاهان می‌شود. دلیل آن این است که گردش هوا در دیواره سبز می‌تواند بر روی آنها سخت باشد، همانطور که در بخش قبلی ذکر شد. علاوه‌بر این، کارایی تصفیه هوا در هر گیاه مورد توجه قرار می‌گیرد. گیاهان مختلف با میکروب‌های ریشه خود مواد شیمیایی مختلفی را از هوا تجزیه می‌کنند. نوع مناسب آبیاری، تغذیه منظم، نور و درجه حرارت برای اطمینان از حیاتی ماندن گیاهان کمک زیادی می‌کند. نگهداری از آنها با پیرایش نیز به عمر بیشتر گیاهان کمک می‌کند. دیوارهای سبز هوشمند و فعال همچنین می‌توانند عوامل ذکر شده را بهینه کنند تا گیاهان از بهترین شرایط زندگی ممکن برخوردار باشند.

نگهداری از دیوار سبز

مانند همه گیاهان زنده، سبزی در دیواره گیاهان نیاز به جایگزینی‌های دوره‌ای دارد تا از بین رفتن گیاه را جبران کند. علاوه‌بر این، آب برای بقای گیاهان حیاتی است، به همین دلیل بیشتر دیواره‌های گیاهان دارای سیستم‌های آبیاری یکپارچه هستند تا مراقبت از گیاهان را آسان‌تر کنند. گیاهان همچنین به عناصر غذایی اساسی نیاز دارند که معمولاً از طریق آبیاری دریافت می‌شوند.

تجهیزات دیوار سبز

سیستم آبیاری دقیق برای دیوار سبز

سیستم‌های آبیاری معمولاً یا سیستم‌های چرخشی دوباره یا مستقیم هستند. یک سیستم چرخش آب را به گردش در می‌آورد، آن را از یک مخزن داخلی پمپاژ و توزیع می‌کند. مخزن را می‌توان به صورت دستی پر کرد یا به منبع آب ساختمان متصل شد. در همین حال، یک سیستم آبیاری مستقیم آب را از یک منبع آب خارجی می‌گیرد. در حالی که سیستم‌های چرخش مجدد آب اضافی را برای استفاده مجدد جمع می‌کنند، سیستم‌های مستقیم آب اضافی را به یک فاضلاب فاضلاب می‌فرستند. برای اینکه یک دیوار سبز همانطور که باید کار کند، تمام مکانیزم‌های آن باید به درستی اجرا شوند. علاوه‌بر گیاهان، آبیاری و محیط رشد، سیستم‌های نظارت از راه دور نیز ممکن است در موارد خطا در برخی مواقع نیاز به نگهداری داشته باشند. به همین دلیل به تعمیر و نگهداری منظم نیاز است تا مطمئن شوید همه چیز روان و بدون دردسر پیش می‌رود.

ساخت دیوار سبز

مانند اکثر موارد، ویژگی‌های اضافه شده همیشه مبادله می‌شوند. ویژگی‌هایی مانند: شکل، اندازه و انتخاب مواد به طور حتم بر هزینه تمام دیوارهای سبز تأثیر می‌گذارد. هرچه محصول پیچیده و سفارشی باشد، برچسب قیمت آن گرانتر است. مسئله اساسی به طور کلی در طراحی نیست، بلکه بیشتر در لجستیک و صرفه جویی در مقیاس است. دیوارهای سبز هوشمند و فعال از موارد فوق مستثنی نیستند، اما به ترتیب بازده و ارزش بیشتری نسبت به عناصر بصری دارند. 

4/5 - (2 امتیاز)
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به بالا